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Our philosophy

Art on hillside

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Art, innovation and dynamism: those value are linked with the philosophy and the products of Fasol Menin. The winery, surrounded by the hillsides, matches perfectly with the landscape. Fasol Menin with its flavours blends in with the artistic surroundings. The chameleon, the symbol of the winery because of its versatility, in nature represent the Glera grapes that has found its perfect growing eniroment here in Valdobbiadene.

UNA STORIA VALDOBBIADENESE

Nel 1812 la famiglia Fasol eresse le fondamenta del omonimo borgo che negli anni ha incredibilmente conservato il legame con il passato rimanendo, ad oggi, un vero e proprio museo di civiltà contadina. 

L’intera struttura, popolata dalla numerosa famiglia patriarcale, godeva di un regime autosufficiente, un microcosmo fatto di uomini, donne e bambini ognuno con il proprio ruolo.

L’arte manuale veniva espressa tramite svariate attività agricole, le quali permisero ai Fasol di divenire il fulcro del commercio locale.

La coltivazione dei fondi e la sapienza del trasformare e realizzare diversi prodotti, permise alla famiglia di coltivare la vite con produzione e vendita di vino bianco, rosso e di uva, trasformarla poi in aceto e produrne dalle vinacce la propria grappa. Inoltre, all’interno della proprietà venivano svolte attività di allevamento di bestiame e del bacco da seta, nonché grazie ad un micro caseificio con annesso affumicatoio si producevano formaggio e ricotta. Un’altra attività che apportava un giusto profitto era la piccola falegnameria per la costruzione di botti, mobili, carri ed utensili.

Nei secoli, grazie al medesimo amore per il proprio territorio, si sono tramandate attraverso differenti successioni famigliari conoscenza e passione.

Ad oggi la governance valdobbiadenese è di proprietà della famiglia Tramet, che con orgoglio e coscienza etica segue l’intera filiera agricola da cui ne produce il vino simbolo del territorio, il Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

THE CHAMELEON AND THE ART

Wine and art together became Hillside art. Different but complementary moment of pleasure and culture. A perfect match that becomes clear on the labels of our products painted by local artists. The chameleon has been chose to show how the glera grape can blend with the terroir and how much the human can adapt to different situation during lifetime.

TRADITION

VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE DOCG: TRADITION AND INNOVATION

With the Glera grapes and other indigenous grape variety are produced three tipology of wine: Tranquillo, Frizzante and Spumante, every category can be more or less sweet depending on the residual sugar. Of course every single category has its own characteristics that will make unique every single expression of Prosecco. The award-winning reputation of Prosecco Spumante grows every day and it is become the flagship of this land.
The tank method from which the Prosecco is produced is called Charmat method, it is perfect to retain the primary aromas and flavours of the grapes.
The Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene is produced in 6000 ectars with a production of over 60 millions of bottles.

OUR VISION

Fasol Menin produce the Prosecco Superiore of Valdobbiadene with onor, passion and with ethical conscience following every step from the vineyard, going through the winemaking process up to the selling. In the winery we use the most advanced technologies that guarantee us high quality standards. We take care of our land by using sustainable methods in the vineyard and also in the winery.

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